2019 Rady realitní makléřky (1): Je exkluzivní zprostředkovatelská smlouva výhodná pro klienta?

Chcete prodat nebo koupit dům či byt, a nevíte si rady? Poradí vám realitní makléřka a jednatelka trutnovské firmy I. Krkonošská realitní Eva Danielisová. Na vaše otázky bude pravidelně odpovídat v naší realitní poradně. Dnešní otázka zní: Je exkluzivní zprostředkovatelská smlouva s realitní kanceláří výhodná pro klienta?

Jednoznačně doporučuji uzavřít smlouvu o výhradním zastoupení. Jedná se o smlouvu, kdy svoji nemovitost budete prodávat výhradně prostřednictvím jedné realitní kanceláře, nikoli více zprostředkovateli.

To ovšem neznamená, že takovou smlouvu podepíšete s první realitní kanceláří, do které vstoupíte. Výběr té správné bude totiž klíčem pro úspěšnou realizaci úspěšného prodeje.

Při výběru realitní kanceláře platí obdobné zásady jako u jiných služeb, např. reference od klientů dané společnosti. Kancelář by každopádně měla mít své stálé sídlo, provozní hodiny, oprávnění k činnosti, odpovědnou osobu. Měla by Vás zajímat hlavně praxe a vzdělání toho, kdo pro Vás bude pracovat.

Důležité také je, jaký dojem na klienta udělá návštěva realitní kanceláře nebo jak se chová reprezentant kanceláře na úvodní schůzce. Vodítkem může být i to, zda je kancelář členem profesního sdružení jako je například Asociace realitních kanceláří České republiky.

Pokud se jedná o zdůvodnění mého názoru, proč máte svěřit prodej pouze jedné společnosti, pak je to zejména proto, že se bude takové zakázce více věnovat.

Eva Danielisová
I.KRKONOŠSKÁ REALITNÍ spol. s. r. o.
Pražská 88, Trutnov
tel:+420 776328418
tel:+420 499732407
[email protected]
www.krkonose-reality.cz


https://trutnovinky.cz/zpravy/z-trutnova/2019/zari/rady-realitni-maklerky-1-je-exkluzivni-zprostredkovatelska-smlouva-vyhodna-pro-klienta/