2019 Rady realitní makléřky (2): Mám větší šanci prodat, když zapojím do prodeje více kanceláří?

Chcete prodat nebo koupit dům či byt, a nevíte si rady? Poradí vám realitní makléřka a jednatelka trutnovské firmy I. Krkonošská realitní Eva Danielisová. Na vaše otázky bude pravidelně odpovídat v naší realitní poradně. Dnešní otázka zní: Mám větší šanci prodat, když zapojím do prodeje více kanceláří?

Téměř každý z nás se alespoň jedenkrát v životě dostane do situace, kdy prodává nebo kupuje nemovitost. Tento stav může být pro někoho potěšením, pokud si například pořizuje nové bydlení, pro někoho spíše zátěží. Z průzkumů víme, že pouze zhruba 40% lidí využije možnosti obrátit se na zkušeného odborníka v oblasti prodeje nemovitostí a více než polovina lidí se pustí do prodeje sama.

Ne každý ovšem ví, co všechno ho při prodeji nemovitostí může potkat. Nástrah na trhu nemovitostí existuje více. Sama je označuji jako tzv. Desatero úskalí. Prvním je právě otázka, zda se zvyšuje šance na úspěch, když do prodeje zapojím více kanceláří.

Mám jednoznačnou odpověď: Do prodeje zapojte pouze jednu kancelář!

Prodej přes více kanceláří nezvyšuje šance na výhodný obchod, ale naopak vzbuzuje nedůvěru u potenciálních kupujících. Ti nevědí, na koho se mají skutečně obrátit, nechtějí složit peníze na koupi nemovitosti z obavy, že nemovitost prodá zároveň jiná kancelář. Na druhou stranu výhradní právo umožňuje realitní kanceláři na zakázce aktivně pracovat a investovat do její inzerce.

Alfou a omegou úspěšného prodeje je rovněž stanovení tržní ceny nemovitosti. Někteří majitelé nemovitostí sázejí na sledování nabídkových cen podobných nemovitostí a odtud odvozují tržní cenu jejich bytu, domu nebo chaty. Tato informace může být ale mnohdy zkreslená. Při stanovování tržních cen je třeba vycházet z realizovaných obchodů, neboť cena nabídková nemusí být vždy cenou tržní.

DESATERO ÚSKALÍ
aneb O čem byla a ještě bude naše poradna:

1. Do prodeje zapojte pouze jednu kancelář!

2. Tržní cena nemovitostí

3. Prezentace nemovitosti

4. Daňová zatížení


5. Zástavní práva ve prospěch banky

6. Exekuce

7. Věcná břemena

8. Průkaz energetické náročnosti budov

9. Prodej spoluvlastnických podílů

10. Finanční transakce

Na další úskalí se zaměříme v příštích dílech naší poradny.

Eva Danielisová
I.KRKONOŠSKÁ REALITNÍ spol. s. r. o.
Pražská 88, Trutnov
tel:+420 776328418
tel:+420 499732407
[email protected]
www.krkonose-reality.cz


https://trutnovinky.cz/zpravy/z-trutnova/2019/zari/rady-realitni-maklerky-2-mam-vetsi-sanci-prodat-kdyz-zapojim-do-prodeje-vice-kancelari/