2019 Rady realitní makléřky (4): Exekuce a věcná břemena

Chcete prodat nebo koupit dům či byt, a nevíte si rady? Poradí vám realitní makléřka a jednatelka trutnovské firmy I. Krkonošská realitní Eva Danielisová. Na vaše otázky bude pravidelně odpovídat v naší realitní poradně. Dnešní otázka zní: Jsou při koupi nebo prodeji nemovitosti překážkou exekuce a věcná břemena?

Exekuce a věcná břemena překážkou při prodeji samozřejmě jsou. Dá se to ale vyřešit. Doporučujeme však konzultaci s odborníky. Naše kancelář Vám ráda poradí, případně zajistí řešení.

Exekuce

Exekuce je dnes poměrně rozšířený nástroj pro vymáhání pohledávek. Pokud na nemovitosti vázne exekuce, je její odstranění složitější než odstranění zástavního práva. Existuje zde větší riziko pro kupujícího, proto je třeba celou transakci náležitě smluvně ošetřit. Pokud je nemovitost zatížena více exekucemi, je nutné je před vkladem předmětné smlouvy do Katastru nemovitostí v plné míře uhradit. Pokud nemovitost zatěžuje jediná exekuce, lze o souhlasu oprávněné osoby a exekutora uskutečnit prodej nejméně za cenu zjištěnou znaleckým posudkem.

Věcná břemena
Existují různé typy věcných břemen váznoucích na nemovitosti. Většina překážkou prodeje není. Je však nutno počítat s tím, že prodejem nezanikají.

Věcná břemena jsou zapsána na výpisu z katastru nemovitostí. Vždy je dobré mít k dispozici kompletní smlouvu o zřízení věcného břemene, neboť ta může obsahovat další limitující faktory, které z listu vlastnictví nelze vyčíst.

Opět i tady platí, odborník - makléř by Vám měl poradit.

DESATERO ÚSKALÍ
aneb O čem byla a ještě bude naše poradna:

1. Do prodeje zapojte pouze jednu kancelář!

2. Tržní cena nemovitostí

3. Prezentace nemovitosti

4. Daňová zatížení


5. Zástavní práva ve prospěch banky

6. Exekuce

7. Věcná břemena

8. Průkaz energetické náročnosti budov

9. Prodej spoluvlastnických podílů

10. Finanční transakce

Na další úskalí se zaměříme v příštích dílech naší poradny.

Eva Danielisová
I.KRKONOŠSKÁ REALITNÍ spol. s. r. o.
Pražská 88, Trutnov
tel:+420 776328418
tel:+420 499732407
[email protected]
www.krkonose-reality.cz


https://trutnovinky.cz/zpravy/z-trutnova/2019/listopad/rady-realitni-maklerky-4-exekuce-a-vecna-bremena/