2019 Rady realitní makléřky (7): Co je podstatou úschovy peněz?

Chcete prodat nebo koupit dům či byt, a nevíte si rady? Poradí vám realitní makléřka a jednatelka trutnovské firmy I. Krkonošská realitní Eva Danielisová. Na vaše otázky pravidelně odpovídáme v naší realitní poradně. Dnešní otázka zní: Co je podstatou úschovy peněz?

Úschova peněz je jednoznačně ideálním právním institutem, který řeší peněžní transakci v závěrečné fázi procesu prodeje nemovitosti. Umožňuje zajistit kontrolu jak pro prodávajícího, tak pro kupujícího až do úspěšného převodu nemovitosti.

K předání a převzetí kupní ceny zvolte třetí osobu, která finanční prostředky převezme od kupujícího do úschovy a prodávajícímu je vydá na základě splnění podmínek uvedených ve smlouvě. V době od jejich složení do úschovy s nimi nemůže kupující ani prodávající samostatně nakládat. Nemůže se tak stát, že je jedna strana bez vědomí druhé z úschovy vyzvedne.

Jakou formu úschovy si vybrat?

Úschovu finančních prostředků nabízí advokáti, notáři, banky.

Všechny uvedené smluvní typy bývají trojstrannou smlouvou (smlouvou o úschově), kterou uzavírá schovatel (advokát, notář, banka) spolu s prodávajícím a kupujícím. Ve smlouvě se kupující zavazuje, že v určité stanovené lhůtě složí na účet úschovy kupní cenu a dále se v ní smluvní strany dohodnou, za jakých podmínek schovatel kupní cenu vyplatí prodávajícímu.

Pokud zajišťujete prodej/koupi přes realitní kancelář, kvalifikovaný makléř Vám poradí. Naše kancelář zajišťuje toto v rámci služeb pro své klienty.

DESATERO ÚSKALÍ
aneb O čem byla a ještě bude naše poradna:

1. Do prodeje zapojte pouze jednu kancelář!

2. Tržní cena nemovitostí

3. Prezentace nemovitosti

4. Daňová zatížení


5. Zástavní práva ve prospěch banky

6. Exekuce

7. Věcná břemena

8. Průkaz energetické náročnosti budov

9. Prodej spoluvlastnických podílů

10. Finanční transakce

Na další úskalí se zaměříme v příštím, posledním dílech naší poradny.

Eva Danielisová
I.KRKONOŠSKÁ REALITNÍ spol. s. r. o.
Pražská 88, Trutnov
tel:+420 776328418
tel:+420 499732407
[email protected]
www.krkonose-reality.cz


https://trutnovinky.cz/zpravy/z-trutnova/2019/prosinec/rady-realitni-maklerky-7-co-je-podstatou-uschovy-penez/