2019 Rady realitní makléřky (9): Je vhodná doba na prodej nemovitosti?

Pořídili jste si letos nemovitost? Chcete kupovat dům, byt či pozemek? Nebo naopak prodávat? Pak zpozorněte! Čeká vás mnoho změn. Koho se budou týkat? Poradí vám realitní makléřka a jednatelka trutnovské firmy I. Krkonošská realitní Eva Danielisová.

Zrušení daně z nabytí pro rok 2020

Jednorázovou daň z nabytí nemovitých věcí (dříve daň z převodu nemovitostí) platí vždy nabyvatel, a to po získání nemovitosti. V souvislosti s koronavirem ale vláda daň z nabytí nemovitých věcí zrušila, a to se zpětným účinkem. Daň tedy nezaplatí nikdo, kdo nemovitost nabyl nejpozději v prosinci 2019.

Na otázku, zda ovlivní zrušení daně z nabytí prodej vaší nemovitosti, říkám jednoznačně ano! Především z toho důvodu, že kupující jsou nyní vzhledem k absenci daně ochotni zaplatit více. A zároveň ještě nenastalo možné "ochlazení" trhu s nemovitostmi.

Ale pozor, daň z nemovitostí zůstává v platnosti! Povinnost zaplatit ji má každý, kdo je k 1. lednu příslušného roku vlastníkem nemovitých věcí. Proti jiným daním má odlišnost - platí se dopředu. Termín pro platbu je nejpozději do 31. května 2020. Vzhledem k současným mimořádným okolnostem se daně nebo splátky daně, která nepřevýší částku 5 tisíc korun, postačí uhradit bez sankce do 31. července 2020.

Na vaše otázky budeme opět pravidelně odpovídat v naší realitní poradně na Trutnovinkách. Pokud ale máte zájem o osobní konzultaci, jsme vám k dispozici.

Přijďte se s námi poradit!
ZDARMA KONZULTAČNÍ HODINY
Každé úterý od 13 do 15 hodin
Přednost mají předem telefonicky objednaní.
Těšíme se na Vás!

Eva Danielisová
I.KRKONOŠSKÁ REALITNÍ spol. s. r. o.
Pražská 88, Trutnov
tel:+420 776328418
tel:+420 499732407
[email protected]
www.krkonose-reality.cz


https://trutnovinky.cz/zpravy/z-trutnova/2020/kveten/rady-realitni-maklerky-6-je-vhodna-doba-na-prodej-nemovitosti/