2021 Rozhovor pro Trutnovinky

Jaký je vývoj na realitním trhu

prosinec 2021

Jak hodnotíte vývoj realitního trhu?

Vlivem mnoha faktorů již delší dobu převyšuje poptávka po bydlení nad její nabídkou. Důsledkem je růst cen nemovitostí. V posledních měsících stoupá úroková míra u poskytovaných hypoték a banky zpřísňují podmínky. Rostou i ceny stavebního materiálu. Máme nový stavební zákon, sliby vlády na podporu nového dostupného bydlení, nový zákon o realitním zprostředkování a vzrůstající počet lidí bez práce a možnosti splácet hypotéky.

Optimistické je, že se zvýšila potřeba klientů po odbornosti realitních makléřů díky novému zákonu o realitním zprostředkování. Důvodem bylo vytvoření nové právní legitimity, zkvalitnění služeb makléřů, určení jasných pravidel a tím zvýšení důvěry v realitní obor. Bohužel zatím nedošlo zcela k eliminaci nepoctivců bez živnostenského oprávnění. Stále existují makléři, kteří inzerují zakázky bez podepsané smlouvy o realitním zprostředkování. Zatím jediným garantem, který vyžaduje od realitních makléřů – svých členů dodržování pravidel a plnit povinnosti dle zákona, je asociace realitních kanceláří ARK ČR (www.arkcr.cz).

Co je nového ve vaší firmě?

Poslední dva roky zažíváme boom v prodeji nemovitostí. Zvýšil se zájem o nájemní bydlení, především o nadstandardní byty. Obrací se na nás lidé, kteří mají problémy se splácením hypoték. Díky konzultacím a díky našim externím renomovaným právníkům se hledá přijatelné rychlé řešení. Nabízíme zdarma poradenství, snažíme se držet krok s technologiemi. Vzhledem k požadavkům doby vedeme mnoho jednání online. Daří se nám zajistit prodej nemovitostí za vyšší částky, důsledkem je maximální spokojenost prodávajících. Bohužel nyní je málo klientů, kteří chtějí co nejvýhodněji prodat svoji nemovitost, myslím tím za vyšší cenu, rychle a právně v pořádku. Stále jsem přesvědčena, že regionální realitní kancelář jako my má daleko více možností, kontaktů a zkušeností ve své lokalitě než například realitní sítě.

Máme mnoho zájemců a investorů, kteří mají připravenou hotovost k nákupu stavebních pozemků, bytů, rodinných domů a chalup v okolí Trutnova, Vrchlabí a ve směru na Krkonoše. I proto jsem se rozhodla udělat nábor nových zakázek a nových kolegů do týmu – makléře a asistenta prodeje (www.krkonose-reality.cz/pracovni-prilezitosti).

Co je nového přímo u vás, majitelky a jednatelky firmy?

Jsem životní optimista. Nelehké životní etapy beru jako výzvu ke změně sama sebe. Nic není černé ani bílé. Vše má svůj smysl, i když se to zrovna zdá tragické. Snažím se být dobrou šéfovou, ženou i matkou mým dvěma synům. Chci byt prospěšná lidem a svému oboru. Byla jsem zvolena členkou asociační rady profesního sdružení realitních kanceláří ARK ČR. Věnuji se nyní hodně rodině, se kterou se těšíme na advent a zimní sezónu na horách na lyžích. Pevně věřím, že tu možnost budeme mít i bez nesmyslných vládních nařízení. A že zvítězí selský rozum.

Přeji všem krásné Vánoce, splnění přání, držení vize v čistou a dobrou budoucnost pro nás a naše děti.

Bc. Eva Danielisová,
jednatelka společnosti I. KRKONOŠSKÁ REALITNÍ, realitní makléř s 30letou zkušeností, člen rady ARK ČR (profesní sdružení realitních kanceláří)
„Pomáhám klientům splnit si sen o novém domovu.“ Můj cíl je spokojený prodávající a spokojený kupující. Slušnost a vstřícnost.