2022 leden Rozhovor pro Trutnovinky

Execuce aneb jak se vyhnout dluhové pasti

Exekuce aneb Jak se vyhnout dluhové pasti?

Dostat se do finančních problémů je velmi snadné. V dnešní „konzumní“ době je obtížné neutrácet víc, než je zdrávo, ustát různá lákadla a nenechat se ovlivnit vědomě či podvědomě reklamou. Každého také může potkat smůla v podobě dlouhodobé nemoci, úrazu nebo ztráty zaměstnání... A najednou není z čeho všechny dluhy splácet a věřitelé začínají mluvit o exekuci. Co s tím? Mnohému se dá předejít opatrností, něco vyřešit pojištěním, něco nepřeceňováním svých možností a vytvořit si včas finanční rezervu. Stejně jako u jakýchkoliv jiných problémů je důležité začít je řešit co nejdříve a nenechat si je přerůst přes hlavu. Věřitelé totiž dluh neodpustí. Nicméně pokud je snaha s nimi komunikovat, je šance, že v lecčems vyjdou vstříc.

Řešení je mnoho a záleží, jaká je výše dluhu, jaké jsou možnosti dlužníka v nabídce záruk na zaplacení dluhu. Někdy stačí papír a tužka a zamyslet se, někdy poradí dobrý právník… Když je výše dluhu opravdu vysoká a příjmy nestačí, je lepší se přestěhovat do nájemního bytu a výnos z prodeje nemovitosti včas použít na úhradu dluhů, než o stejnou nemovitost přijít o pár měsíců později v exekuci. Je tu i šance, že z prodeje nemovitosti ještě zbude dostatečná rezerva prodávajícímu. Může se totiž klidně stát, že v nájemním bytě skončí stejně a ještě nebude mít své dluhy zcela splaceny.

A co když opravdu dojde k exekuci? Tady už možností moc není. Pravomoci vykonavatele exekuce, tedy soudního exekutora, jsou značně rozsáhlé. Získat dlužnou částku lze například srážkami z příjmů dlužníka, zablokováním bankovního účtu, zastavením nemovité věci do doby uhrazení dluhu, správa nemovité věci (splácení dluhu z nájmu), prodej nemovitých věcí a právě i zmiňovaný prodej nemovitosti…

Budete-li potřebovat s nákupem či prodejem nemovitosti ohrožené exekucí poradit, obraťte se na naši kancelář, můžeme si vaši situaci probrat a případně pro vás zajistit řešení. Každé úterý od 9 do 11 hodin a od 13 do 15 hodin poskytujeme konzultace zdarma. Nutná je ovšem telefonická rezervace předem.

Na realitním trhu se s námi budete orientovat lépe

Rok 2021 byl na realitním trhu nesporně unikátní a v mnohém zůstane dlouho nepřekonán. Objem poskytnutých hypoték dosahuje hranice neuvěřitelných 400 miliard korun. Česká národní banka v novém roce chystá změny a zpřísní pravidla jejich poskytování. Máme tady také nový stavební zákon, který si klade za cíl zjednodušit stavební řízení. Veřejnost s napětím očekává, co s ním udělá nová vláda. Do realitního trhu se promítá i skokové zvýšení cen energií. A je toho víc. Orientace na trhu s nemovitostmi je proto vcelku obtížná disciplína, ale vám i v novém roce nabízíme součinnost při řešení, abyste svůj obchod uskutečnily bez rizik, problémů a starostí.