2022 říjen Rozhovor pro Trutnovinky

Jaký je aktuální cenový vývoj nemovitostí v našem regionu?

Počátkem tohoto roku vlivem dění ve světě i kolem nás, přicházející energetickou krizí a vzrůstající úrokovou sazbou hypotéčních úvěrů se prodej nemovitostí zastavil. Ceny většiny typů nemovitostí začaly stagnovat (vyjma pozemků a malých bytů, ceny pozemků stále rostou). Nyní ve čtvrtém kvartálu zaznamenáváme mírný růst zájemců s konkrétní představou a hrazením kupní ceny z vlastních prostředků. Zájem je však o menší byty a levnější nemovitosti.

Dochází často k tomu, že prodávající jsou nuceni snižovat nabídkovou cenu, aby vůbec daná nemovitost byla prodána?

Ano, dochází. Nové nemovitosti doporučujeme nabírat do prodeje za opravdu reálné prodejní tržní ceny, k čemuž současná doba spěje. Většina prodávajících si od nás nechá poradit, někteří ovšem stále vyčkávají z důvodu drahé pořizovací ceny nebo tíživé osobní situace.

Registrujete stále vysokou převahu poptávky nad nabídkou u nájemního bydlení?

Obecně ano, nájemní bydlení je na vzestupu, a proto i my stále poptáváme nájemní byty. Počet našich zájemců totiž výrazně převyšuje veřejnou nabídku v lokalitě. Tím stoupá i průměrná cena nájemného. Jisté je, že nás čeká nové období v prodeji nemovitostí. Prodávající budou nuceni nabízet svoji nemovitost za reálné prodejné ceny, většina obchodů se bude dít přes realitní kanceláře, kteří danou lokalitu dobře znají, mají vybudovanou svoji klientelu a svoji práci dělají správně a profesionálně. My očekáváme nárůst nabídky rekreačních nemovitostí a nárůst počtu nájemních bytů, které uspokojí naši současnou poptávku.

Bc. Eva Danielisová